РЕЗЮМЕТА

ПЕТЪК, 25-ти ОКТОМВРИ 2013 г.

8:00 ч.  РЕГИСТРАЦИЯ
8:20 ч.  ОТКРИВАНЕ

mclaren_edward09:00 ч. Създаване на илюзията за зъб

Dr. Edward McLaren

Ролята на зъботехника при изработването на високо естетични керамични възстановявания значително се промени през последните години. Ускореното развитие и еволюцията на дигиталните технологии доведоха до тази промяна. С цифровата техника се постигат адекватни естетични резултати при възстановявания на странични зъби, но все още няма възможност да се дублират различните слоеве на полупрозрачност и цветовете, които са необходими за добра естетика при фронтални възстановявания. Най-важните области в обозримо бъдеще, в които зъботехниците могат да разгърнат своите творчески възможности са при създаването на единични възстановявания на предни зъби, както и при „минимална стратификация на керамиката“ на предни зъби (които машините не биха могли да постигнат). Тази презентация представя:
1. как да интерпретираме светлосенките в керамичното нанасяне;
2. керамични техники за нанасяне и създаване илюзия при фронтални зъби;
3. мини-фасети на предни зъби.

ЗА ЛЕКТОРА
Dr. McLaren е специалист по протетика, преподавател и директор на Post Graduate Esthetic Dentistry в UCLA school of Dentistry. Доцент е в University of Oregon Dental School. Директор на UCLA Center for Esthetic Dentistry. Освен това е основател и директор на магистърската програма UCLA Master Dental Ceramist. Тя включва пълна магистърска програма по керамика за зъботехници, включваща и придобиване на опит с най-новите системи за възстановяване. В частната си практика Dr. McLaren се занимава с протетика и естетична дентална медицина и изработва самостоятелно своите керамични конструкции. Dr. McLaren активно проучва редица протетични материали и е автор на повече от 80 статии на тази тема. Изнасял е множество лекции за керамика и естетика в Америка и по света, водил е практически курсове, включително и майсторски. Автор е на книгата „Изкуството на страстта: керамика, зъби, лица и места” (“The Art of Passion: Ceramics, Teeth, Faces and Places”), в която са представени керамични техники с много снимки, изобразяващи фотографското дентално изкуство.

 

macieira_luis

09:35 ч. Цирконий за всички

Mdt. Luis Macieira

Във време, в което думата „технология” е неразделна част от ежедневното протезиране, става ясно, че е необходимо техниките и знанията да се адаптират, за да получим най-доброто от тях. Цирконият е популярен материал поради фантастичните си качества, но все още има известни недоразумения по отношение на техническите му характеристики и е време да бъде разяснена работата с този материал. През последните години различните подходи доведоха до различни резултати и се установи, че с цирконий се постига много повече от рамка на възстановяването. Някои аспекти от употребата на материала все още не са изяснени поради липса на опит и специализиран подход, което бе предпоставка за създаването на някои митове. Сега е моментът да ги изясним и превъзмогнем.
Цирконият се свързва от самото начало с CAD-CAM технологията, но някои иновативни идеи дадоха възможност за голямо развитие на технологията и доведоха до по-добро познаване на материала. CAD-CAM осигурява прекрасни резултати – възстановявания, изработени с невероятен контрол и лекота, които предоставят време за творческа дейност на зъботехниците. Това е перфектната комбинация на материали и CAD-CAM технологии, която потвърждава факта, че някои от техниките, които сме използвали преди, са вече “праисторически” и сме стигнали до момент в развитието, от който няма връщане назад!

ЗА ЛЕКТОРА
Luis Macieira завършва зъботехника в FMDUL – Университет, Лисабон през 1993 г. Той е работил на различни места в Европа, което му позволява да усъвършенства работата си като зъботехник, посещавайки много лаборатории в различни държави. Работил е с големи зъботехници като Michel Magne, Naoki Aiba, Claude Sieber, Luc Rutten, Oliver Brix, Enrico Steger и др. Luis е изучавал фотография в Лондон и е основател и директор на лабораторията DentalRéplica в Лисабон. Използва CAD-CAM технологията от 1998 г. Неколкократно е бил лектор на различни компании, свързани с имплантологията и зъботехниката. Освен това е лектор и международен консултант на Zirkonzahn Srl, говорител на ITI, член на борда на ISDD (Интернационално общество по дигитална дентална медицина).

 

rondoni_daniele

10:10 ч. Частични естетични възстановявания, запазващи оклузалния баланс, с материали от ново поколение

Mdt. Daniele Rondoni

В светлината на модерното дентално познание може да твърдим, че от особено голямо значение е запазването на оклузалния баланс и стабилност на пациента. В някои случаи се налага дори да го възстановим. Към момента, в начинанието да предотврати или да излекува, зъболекарят си служи с голям обем нови диагностични методи и нови материали. Те осигуряват изработката на достатъчно надеждни консервативни и протетични възстановявания. Смело може да заключим, че отчетливата граница между тези две направления вече е доста „размита”, тъй като новите поколения материали притежават високо естетични и механични качества. Зъболекарят и зъботехникът имат възможността да използват най-подходящия материал за всеки клиничен случай. Целта на тази лекция е да определи критериите за избор на материали, позовавайки се на натрупания опит, като се взема предвид не само естетичният потенциал, но и физико-механичните качества, базирани на научни доказателства и лабораторни проучвания.

ЗА ЛЕКТОРА
Daniele Rondoni завършва зъботехническото училище “P. Gaslini” в Генуа и открива собствена зъботехническа лаборатория през 1982 г. Професионалният му път преминава през повратен момент след като става ученик на Maestro Oliviero Turillazzi в Brescia. Той има възможността да задълбочи и обогати професионалните си знания в Швейцария, Германия и Япония. Работи с престижни практики в Италия и по света. Гост-професор, преподавател в катедрата по възстановителна дентална медицина в Университета в Chieti-Pescara. Член на преподавателския съвет в следдипломния курс “Ендодонтия и ресторативна дентална медицина”, Университет в Сиена. Автор на книгата “Tecnica della Multistratificazione in ceramica” (публикувана от UTET през 1997 г.). Написал е ръководство за употреба на композитни материали, разработил е протоколи за индиректна техника, както и за композитна техника, за изработка на метални конструкции върху имплантати, детайлно описание на разработената от него система “TENDER inverse stratification system”. Някои от случаите са публикувани в книгата “Il restauro conservativo dei denti anteriori” на Vanini – Mangani – Klimovscaia (ACME), издадена през 2003 г. и в “Odontoiatria restaurativa: procedure di trattamento e prospettive future” AIC (Eselvier Masson), издадена през 2009 г. Има принос към книгата “LAYERS, un atlante sulla stratificazione della resina composita” на Manauta – Salat (Quintessence), публикувана през 2012 г. Активен член на EAED, Европейска академия по естетична дентална медицина. Активен член на IAED – Италианска академия по естетична дентална медицина. Член и лектор на SICED.

 

magne_michel

11:30 ч. Еквилибриум: критерии параметри за постигане на балансирана усмивка – принципи на композицията и интеграцията с подхода Bio-Emulation™

Mdt. Michel Magne

Една от най-доминиращите характеристики на човешко лице е усмивката. Здравите, светли зъби придават по-естетичен външен вид и балансирана структура на лицето. От друга страна, в много случаи, в резултат на дългогодишното функционално износване, се стига до загуба на обемната структура на зъба, което води до асиметрия в контурите на лицето и усмивката. В моята лаборатория пациентите се подлагат на задълбочена оценка на зъбите и лицевата си структура. Този анализ помага при създаването на индивидуална, балансирана усмивка. В този ред на мисли, композицията и интеграцията на възстановяванията, създадени с подхода Bio-Emulation™, предлагат най-оптималния начин да се осигури балансирана усмивка, като същевременно се осигурява равновесие между структурите на лицето. След дентална реконструкция в рамките на подхода Bio- Emulation™ можем да постигнем не само по-красива усмивка, но и цялостно по-младежки облик.

ЗА ЛЕКТОРА
Michel Magne е роден в Chaux-de-Fonds (Швейцария) през 1958 г. Той израства и завършва основното си образование в Neuchâtel, където през 1979 г. придобива специалност зъботехника. През годините той развива зъботехническите си знания и ги насочва към овладяване на неподвижното протезиране с керамика и естетичните възстановявания. Между 1985-1991 г. е изпълнителен директор на две зъботехнически лаборатории. Там работи като специалист по керамика и специализира в областта на имплант-поддържащите конструкции, комплексната орална рехабилитация и бондваните порцеланови възстановявания. От 1992 до 2004 г. е директор и собственик на Oral Design Center, Dental Laboratory в Montreux (Швейцария). През януари 2005 г. става доцент по клинична дентална медицина и директор на центъра по дентални технологии към Университета в Южна Калифорния (USC, Los Angeles). От 2009 г. е президент и директор на Лаборатория за дентално образование Michel Magne, Los Angeles (United States). Участва като лектор в множество естетични курсове и следдипломни квалификации по цял свят. Автор и съавтор е на статии по естетична дентална медицина и е често канен лектор в  международни симпозиуми.

 

odanaka_yasuhiro

12:05 ч.  Критични точки и важни фактори при възстановяването на цялата дъга с дентални имплантати

Mdt. Yasuhiro Odanaka

При възстановяване на цяла дентална дъга с мостове върху имплантати трябва да се имат предвид фактори, които касаят изработката на протези, а не само на корони. Нещата, които трябва да бъдат взети под внимание са: зъби, отговарящи на морфологията на лицето, подходящ размер на зъбите, overbite and overjet. Често, преди да стигнем до същинската протетична работа, възникват проблеми, които зъботехникът и зъболекарят не могат да разрешат самостоятелно. Към тези проблеми се включва и проблемът хигиена на бъдещите конструкции. При това, не говоря за хигиената, която зъболекарите принципно препоръчват на пациентите си, а за хигиената на протетичната конструкция, която пациентът лесно да може да провежда. В този процес е от особена необходимост да се поддържа активна комуникация с пациента. В тази връзка, в лекцията си, ще се опитам да отговоря на въпроса „Какво е истинска естетика?“

ЗА ЛЕКТОРА
Yasuhiro Odanaka е роден в Iwate през 1964 г. През 1984 г. завършва зъботехника в Iwate dental technician school. През 1986 г. работи към IDA Labotech School. През 1993 г. започва работа в Oral Design Center W. Geller в Швейцария. През 1996 г. работи в лаборатория Kamikitazawa, а след това се установява в Baren srl. През 2010 г. затваря лабораторията Baren srl и през 2012 г. открива лабораторията Oral Design Saiun, където работи и досега.

 

koubi_stefenubassy_gerald14:00 ч. Червена и бяла естетика: промяна на парадигмата между абсорбцията и отразяването на светлината

Dr. Stefen Koubi, Mdt. Gérald Ubassy

Съвременното зъболечение предлага невероятни възможности на нашите пациенти, които изискват по-естествен вид на техните възстановявания, а също и на зъболекарите, имащи желание непрестанно да подобряват качеството си на работа. Тази еволюция, дори революция, е възможна само при комбинацията на следните три фактора:

  • Промяна в концепцията на лечение, базирана на по-добрата адаптация на съвременните материали (зъболекарят се фокусира върху денталния елемент и неговото запазване). Минимално инвазивното лечение се превръща в норма.
  • Активна комуникация със зъботехника. Познанието за всеки един етап е изключително важно за успешното лечение.
  • Употреба на модерни материали, подходящи за приложение на адхезивна техника, съобразяване с биологичните изисквания (щадяща зъбна препарация), с естетичните изисквания (по-естествени възстановявания) и с биомеханичните изисквания (разчитаме на естествената геометрична ретентивност на препарацията, както и на адекватното циментиране).

Тези три фактора на успеха трябва да бъдат развивани в стремежа да удовлетворим високите изисквания на нашите пациенти в ежедневната практика. За да постигнем всичко това, целият екип (зъболекар и зъботехник) трябва да работи на едни и същи честоти, да следва една и съща философия. В продължение на много години биологичните и естетичните изисквания бяха в дълбока опозиция. Да имаш красиви зъби бе равнопоставено на значителна деструкция, а по време на препарацията, зъболекарят се водеше от спецификите на възстановителния материал. Днес можем да разчитаме на минимално инвазивната препарация, която обезпечава както зъболекаря, така и необходимото място на зъботехника. За да разберем какво се крие под термина “работа в екип”, трябва да са налични – активна комуникация, познаване работата в зъботехническата лаборатория и владеене на техниката на адхезивното циментиране.
Тези три постулата ще презентираме с помощта на множество клинични ситуации. Редом с това ще бъдат илюстрирани и козметичните, функционалните и екстремни цялостни рехабилитации.

ЗА ЛЕКТОРИТЕ

Stefen Koubi е роден на през 1975 г. в Marseilles. През 1998 г. завършва Университета в Marseilles. Стажант в Парижката болница от 1998 г. до 2001 г. където придобива специалност орална хирургия. Доцент към School of Dentistry от ноември 2001 г. до 2005 г. Доцент към катедрата по консервативно и ресторативна дентална медицина от 04.2008 г. PHD от края на 2011 г. Частна практика в Марсилия от 2002 г. и в Париж от 2009 г. 68 дентални клинични смайл-консултации. Придобита специалност по орална имплантология в Марсилия от 2004 г. Член на естетичното дружество в Страсбург и Марсилия от 2004 г. Ho Chi Minh City and Hanoi от 2003 г. Член на French Dental Association и се занимава с научната програма от 2010 г. 58 публикации, от които 13 международни на тема “Фронтална естетика и минимално инвазивно оперативно зъболечение”. Автор на 250 лекции. Лектор към различни естетични академии и протетични дружества. Носител е на наградата Златен Молар към Марсилския Университет през 2011 г.
Gеrald Ubassy е роден през 1957 в Orange, Франция. През 1982 г. основава собствена зъботехническа лаборатория DenVision. През 1990 г. основава собствен център за международен трейнинг. Публикувал е три книги: “Форми и цветове”, Quintessenz, издадена на 7 езика през 1992; “Анализът – новият начин на комуникация”, издадена през 1996 от teamwork media srl, на 8 езика; “Съвети и трикове”, teamwork media srl, издадена на 15 езика през 2008 г. Носител на наградата в състезанието Komet CDP през 1984, златен медал от състезание Best Workman във Франция през 1986 г.

 

brix_oliverchikunov_sergey

15:10 ч. Уникални изцялокерамични  възстановявания

Dr. Sergey Chikunov
Mdt. Oliver Brix

В днешно време пациентите имат широки познания и изисквания по отношение на естетиката на техните възстановявания. За да постигнем невероятна естетика, дълготрайност и функция, близки до присъщите на естествените зъби, е необходимо да се базираме на работата в екип, както и да използваме адекватни материали. Изцялокерамичната техника предоставя широк вариетет от индикации с перфектни хармонични резултати. Динамиката в светлината, минимално инвазивната препарация, биосъвместимостта са само някои от ключовите думи. Тази лекция съдържа някои трикове, подходящи за ежедневната практика. Интердисциплинарната комуникация, професионалният подход в клиничната и лабораторната фаза на лечението ще бъдат разгледани подробно.

ЗА ЛЕКТОРИТЕ
Dr. Sergey Chikunov е роден през 17.04.1966 г. в Москва, Русия. Завършва дентална медицина в Москва с високи оценки на държавните изпити през 1988 г. Доцент към Института по Следдипломно обучение в Москва от 1988 до 1993 г. Ph.D. през 1993 г. Частна практика в Москва от 1993 г. От 1995 г. води собствени следдипломни лекции и практически курсове за зъболекари, зъботехници из цяла Русия. Основен фокус на работата му е темпоромандибуларната става, ресторативната и естетичната дентална медицина. Член на American Equilibration Society от 2005 г. От 1999 г. работи с Klaus Muterthies. През 2001 г. основава иновативен център „8 micron”, където се провеждат курсове от водещи гнатолози (Prof. Avril, Prof. Gutowsky, Dr. Seeher, etc). През 2006 г. открива нова клиника “Art Oral Moscow” с разрешението на Klaus Muterthies. През 2010 г. става президент на гнатологичната секция към СТаR (Дентална асоциация на Русия).
Oliver Brix е роден през 1969 г. От 1985 г. до 1989 г. изучава зъботехника. От 1989 г. работи в различни дентални лаборатории. Специализация в следните направления: Естетика и функция, Изцялокерамични конструкции, Биомеханичен дизайн на оклузалните повърхности, Фасети и възстановявания с минимална препарация, имплантология. От 1990 г. до 1998 г. участва в множество национални и интернационални специализирани програми. От 1994 г. до 2001 г. работи с множество клинични практики, предимно с функционални и неснемаеми естетични конструкции. Професионални публикации: Quintessenz, dental labor, Zahntechnik Magazin, teamwork, dental dialogue. От 1993 година изнася лекции и води курсове на теми – естетика и керамика. От 1997 г. е член на работна група към зъботехническа лаборатория в Dusseldorf. През 2000 г. е член на борда на DGÄZ (Германска асоциация по естетична дентална медицина). През 2001 г. става автор на “Фундаменти на естетиката”, където описва принципите на естетиката. През 2006 г. основава “Innovative Dentaldesign” и Специална лаборатория за изцялокерамични конструкционни решения и естетика, а през 2010 г. – Интернационален трейнинг център. През 2013 г.  публикува книгата „Fascinating All-Ceramics”.

 

paolantoni_guerino

16:50 ч. Възстановявания с порцеланови фасети: клинични стратегии за успешно лечение

Dr. Guerino Paolantoni

Употребата на порцеланови фасети е във висока степен предвидимо лечение дори и в дългосрочен аспект. Резултатът обаче зависи изключително от точните клинични и технически процедури, при които се спазват строго етапите на лечение. Първата стъпка е да се определят желанията на пациента, за да можем да пристъпим към анализ на клиничната ситуация. Запознаването със случая, мокъп-ът, препарацията на зъбите, окончателният отпечатък, порцелановите фасети и последващото циментиране са само част от фазите на естетичния и функционален успех. Те се базират на това, което може да предложим на пациентите ни, когато става въпрос за възстановителни процедури в естетичната зона.

ЗА ЛЕКТОРА
Dr. Guerino Paolantoni е роден на 29.5.1966 г. в Рим. Завършва през 1989 г. Университета в Неапол. Активен член на Società Italiana di Parodontologia от 2005 г. Координатор на редакционния колектив на SIdP. От 2008 г. е член на Thommen Medical. От 2005 до 2010 г. лектор в следдипломния курс “Орална хирургия” в университета в Неапол. От 2006 до 2008 г. е лектор в следдипломния курс “Орална хирургия” в Университета в Chieti. Лектор на курса „Хирургически техники, свързани с протетично и имплантологично лечение“ в Университета в Неапол Federico I, катедра по орална хирургия, през академичната 2007-2008 г. От 2010 г. е преподавател в следдипломен майсторски курс второ ниво по имплантология и пародонтология в Университета в Ancona и Ferrara. Към момента е лектор в майсторски курс второ ниво по пародонтология в Университета в Сиена от 2012 г. до 2014 г. Съавтор на книгата: „Фасети”( Veneers – Ricostruzioni mini invasive), teamwork media srl. Работи в Неапол и Рим, фокус на практиката – пародонтология, протетика и имплантология.

savi_andreaturillazzi_oliviero

17:40 ч. Адхезивните техники като парадигма в съвременния план на лечение

Dr. Andrea Savi
Mdt. Oliviero Turillazzi

Модерният подход в денталната медицина позволява на зъболекари и зъботехници да предложат все по-консервативни планове за лечение на своите пациенти. Адхезивната техника е фундамента над който се надгражда визията на протетиката за запазване на зъба и щадене на зъбните тъкани. С това виждане, No-Prep техниката е широко използвана както за възстановяване на функцията, така и за постигане на естетични резултати. Въпреки това, адхезивната техника е широко използвана и при изработване на частични препарации. Нейната авангардна природа я прави първата отправна точка за един съвременен план за лечение.

ЗА ЛЕКТОРИТЕ

Andrea Savi завършва дентална медицина и протетична дентална медицина през 1994 г. Специализира орална хирургия. От 2000 г. до 2010 г. е преподавател в Стоматологичната клиника към Университета в Парма. Активен член е на AIOP. Публикувал е много статии в Италия и чужбина. Лектор е на множество национални и интернационални конгреси. Разполага със самостоятелен бизнес в Brescia, където практиката му е фокусирана върху протетичното лечение.
Oliviero Turillazzi работи в собствената си лаборатория в Brescia, Италия. Автор е на многобройни публикации. От дълги години е международен лектор. Бивш президент на International Dental Excellence-Dental Laboratory Group, а към момента – президент на SICED (Италианско зъботехническо дружество) и на Istad (Колеж по напреднали зъботехнически технологии). Основател и президент на марката ”Odontotecnicamadeinitaly”. Освен това е единственият италиански член на журито в Международното зъботехническо състезание “Златният паралелометър”. Президент на журито на международното сътезание “Dr. Samuele Valerio”.

СЪБОТА, 26-ти ОКТОМВРИ 2013

canullo_luigi

08.30 ч. Естетиката като резултат от минимално-инвазивни имплантологично-протетични процедури

Dr. Luigi Canullo

Ако консервативният, протетичен подход няма особен успех, тогава разчитаме на възстановяването на зъбите посредством имплантати. При това, от особено значение са техниките на запазване на постекстракционната ложа, както и минимално инвазивните хирургични протоколи. В същото време зъболекарят трябва да разполага с техники за редуциране на периимплантатната костна резорбция, така че да са удолетворени естетичните изисквания на пациента. При литературна справка се открива, че има промяна в лечебния план – биологичната концепция определя клиничното поведение. Тази концепция се потвърждава от дълготрайността на конструкциите, наблюдавани клинично и рентгенографски – наблюдава се редуциране на периимплантатната резорбция. Хистологични изследвания наскоро потвърдиха, че позитивното клинично отношение работи: биологичната ширина на съединителната тъкан обуславя по-голяма протекция на подлежщата кост. Препоръчително е да използваме минимално инвазивния подход, ако имаме желание да използваме пълния потенциал на смяната на биологичната концепция. Минимално инвазивният протокол намалява значително микронараняванията върху съединително-тъканния компонент. По този начин се предотвратява апикалното преместване на епитела, съответно костната резорбция. За да травмираме минимално съединително-тъканното прикрепване, се позоваваме на множество процедури за почистване, активиране на абатмънти и по този начин способстваме заздравителния процес. В същото време си служим с разнообразни нестандартни форми на абатмънтите, които спомагат за изпълнението на изискванията на пациента дори в случаи, в които естетиката е от основно значение, без да е нужно приложението на инвазивни хирургични процедури. Целта на тази презентация е да поднесе систематизирано основните стъпки на екипа зъболекар-зъботехник, необходими за постигането на най-добрия естетичен резултат.

ЗА ЛЕКТОРА

Luigi Canullo Завършва Университета Sapienza в Рим през 1994 г. и се фокусира върху развитието на имплантологичните хирургични техники. Посещава следдипломни курсове в Италия и чужбина (Университет в Калифорния, UCLA). PhD в Университета в Бон, Германия. Нацинален и международен лектор по темите на хирургичните и протетичните аспекти на имплантологията. Автор на множество имплантоголични статии, публикувани в международни списания. Активен член на Società Italiana di Osseointegrazione (SIO) и активен член на Европейската Академия по Остеоинтеграция. Гост лектор в Университета в Бауру, Бразилия – „Sacrado Corazon“. През 2008 г. става носител на наградата “Най-добра клинична презентация” на Европейската Академия по Остеоинтеграция (EAO). Работи в Рим и практиката му е фокусирана върху хирургия, протетична рехабилитация и имплантология.

barducci_giancarlo

fradeani_mauro

09:10 ч. Нови протоколи и иновативни техники в протетичното лечение

Dr. Mauro Fradeani
Mdt. Giancarlo Barducci

Естетичният и функционалният резултат в комплексните лечения са повлияни от редица фактори: ако се отнасяме към тях коректно, може да постигнем предвидими и успешни резултати. Тази презентация ще илюстрира трите основни изисквания за постигане на удолетворителен, функционален и дълготраен естетичен резултат: планът на лечение, интердисциплинарната кооперация и познанието по отношение на възстановителните материали. Употребата на изцялокерамични конструкции резултира в отличен естетичен резултат, особено когато става въпрос за фронталния участък на зъбната дъга и планът на лечение включва изработката на корони и фасети. Някои клинични изследвания върху гласкерамиката, алуминиевата керамика и циркония демонстрират тяхната надеждност както в постериорния, така и в антериорния участък. Други протетични техники позволяват приложението на минимално инвазивния подход дори при изработката на корони. По този начин се запазва виталността в структурата на естествените зъби. В този ред на мисли ще бъдат представени клинични и зъботехнически препоръки, с цел постигането на дълготрайни резултати.

ЗА ЛЕКТОРИТЕ

Mauro Fradeani Завършва медицина и хирургия, специализира дентална медицина. Бивш президент на EAED – Европейската Академия по естетична дентална медицина (2003/2004 г.). Бивш президент на AIOP – Accademia Italiana di Odontoiatria Protesica (1999/2000 г.). Преподавател по протетична дентална медицина в Универитета в Луизиана – Louisiana State University – Ню Орлеанс (САЩ) (от 1999 до 2008 г.). Член на Американската академия по естетична дентална медицина (AAED) и на Американската академия по неснемаемо протезиране (AFP). Член на редакционния колектив на списание Practical Periodontics & Aesthetic Dentistry (PPAD), както и на списание Journal of Esthetic and Restorative Dentistry (JERD). Член на множество международни академии. Основател и директор на Института ACE – международен учебен център за зъболекари в Pesaro. Автор на двутомния труд “Естетична рехабилитация в неснемаемото протезиране”, публикувана на 12 езика както и на множество статии, публикувани в международни издания. Той преподава в Италия и в чужбина на теми, свързани с пародонтология, зъбопротезна имплантология и естетика в неснемаемото протезиране. Частна практика с протетична насоченост в Pesaro.

Giancarlo Barducci Започва работа през 1974 г. Основател е на A.I.T.L.O. и на A.N.T.L.O. Активен член на Accademia Italiana di Odontoiatria Protesica (A.I.O.P.). В периода 1999/2000 г., председател на зъботехническата секция. Част от “Amici di Brugg” и активен член на “I.A.E.D” (Accademia Italiana di Odontoiatria Estetica). Лектор в множество курсове и конгреси в Италия и чужбина. Публикувал е множество статии в национални и международни издания. Съавтор с Dr. Mauro Fradeani в глава 5 на книгата “La riabilitazione estetica in protesi fissa” – Том 1 “Analisi-Estetica”, съавтор на Dr. Mauro Fradeani of Volume 2 “Trattamento Protesico” (издателство: Quintessenza Edizioni). Постигнал е значим успех в протетичната рехабилитация на естествени зъби и имплантати. Детайлни проучвания в областта на безметалната керамика. Работи в Ancona, Италия.

otani_kazunori

yuasa_naoto

10:20 ч. Естетика при възстановявания с корони. Как да постигнем максимално естествен резултат?

Dr. Otani Kazunori
Mdt. Yuasa Naoto

Съществуват различни начини, по които може да постигнем естетично възстановяване на короната. В нашата презентация ще се съсредоточим върху консервативния подход, включващ композитни възстановявания, както и върху най-репрезентативния подход, включващ естетични възстановявания от керамика. От директния бондинг, през хармонизацията не само на цвета, морфологията и повърхностната текстура, може да постигнем козметично издържани резултати, позовавайки се на остатъчните зъбни структури. По време на нашата презентация, ще опишем техниката на директния бондинг и нейния натурален ефект. Ще опишем целия процес, материалите, препарацията, временното възстановяване и постигането на естествено изглеждащо изцялокерамично възстановяване. Когато възстановяваме фронтални зъби с порцелан е от особено значение да се спазват някои постулати, така че да възпроизведем максимално добре естествения зъбен цвят. Тази задача несъмнено не е лека, тъй като трябва да се съобразим с характерните светлосенки на естествените зъби. С приложението на описаната техника, с нейните многобройни възможности е възможно да постигнем превъзходни резултати без излишен стрес и напрежение. Този път ще се фокусираме върху най-добрия възможен начин да използваме бенефитите на тази техника и така да постигнем прецизни високо естетични възстановявания.

ЗА ЛЕКТОРИТЕ

Otani Kazunori изучава дентална медицина от 1992 до 1997 г. в университета Nihon University School of Dentistry (Tokyo, Japan). От 1998 до 2000 г. работи в катедрата по протетика в Nihon University, School of Dentistry. През 2003 г. придобива Ph.D. От 2001 до 2007 г. отново работи в катедрата по протетика в Nihon University, School of Dentistry. През 2008 г. открива частна практика на име Aoyama Whiteria Dental Clinic (Minat- ku, Tokyo, Japan), Otani Dental Clinic (Taito-ku, Tokyo, Japan).
Yuasa Naoto През 2002 г. завършва дентална медицина в Toho Dental College. През 2004 г. завършва магистърски курс в Toho Dental College. През 2004 г. започва работа в Kondo Dental Clinic. От 2010 г. работи като основен зъботехник в Otani Dental Clinic.

loi_ignazio

12.30 ч. Вертикално отворена препарация с техниката BOPТ: нов подход в неснемаемото протезиране

Dr. Ignazio Loi

Препарацията на естествените зъби за неснемаеми конструкции може да бъде извършена по различни начини, обобщаващи се в две основни категории – defined-margin preparation and so-called feather edge preparation. The latter was originally developed as a technique for restoring teeth treated for periodontal disease with resective surgery and therefore with longer clinical crowns. Целта на нашето изследване бе да покажем приложението на този метод в различни клинични ситуации със забележителни успехи. Биологичните аспекти на този метод ще бъдат широко обсъдени, заедно с геометричните характеристики на препарационната граница. Курсът е подходящ и за зъботехници, тъй като е комбинация от клинични и технически аспекти на лечението. Стъпка по стъпка ще проследим нашия 10-годишен опит, с който потвърждаваме стабилността на естетичните резултати, които ще бъдат презентирани. Ще се покажат и резултати, постигнати със системата Cad-Cam при изработката на безметални конструкции.

ЗА ЛЕКТОРА

Ignazio Loi Роден в Cagliari на 22 декември 1951 г. Завършил е медицина и хирургия, специализирал е дентална медицина, протетика в университета Università degli Studi in Cagliari. Активен член на Италианската академия по протетика (Accademia Italiana di Odontoiatria Protesica AIOP). Има частна практика в Cagliari.

allegri_alessio

14.10 ч. Консервативни техники при индиректни възстановявания: опции за лечение и степен на инвазивност

Dr. Mario Alessio Allegri

Консервативното зъболечение през последните две десетилетия претърпя голямо развитие. Ефикасността на адхезивните системи и развитието на материалите предоставят голям спектър на лечебни възможности на зъболекаря – от минимални възстановявания до индиректни възстановителни техники. Редом с разнообразните директни и индиректни техники на лечение, изборът на най-подходящото възстановяване трябва да е в полза на най-малко инвазивното. При това, трябва да се стремим да запазим максимално количество останала здрава зъбна тъкан, тъй като това е предпоставка за дългосрочен успех. В този ред на мисли директните техники винаги ще бъдат най-адекватният идеален избор, тъй като изискват минимална кавитетна препарация. В някои клинични ситуации обаче се налага употребата на индиректни техники. Неблагоприятната кавитетна прогноза, както и сигнификантните функционални и естетични изисквания могат да ограничат приложението на директния подход, дори напълно да го отрекат. В такива случаи зъболекарят се уповава на индиректния подход. Налага се да бъде изработен подходящ план на лечение, да се обсъдят препарацията, техниката на циментиране, изборът на материали за изработване на индиректното възстановяване. Всички гореизброени фактори са съществени за изпълнението на този функционален и естетичен проект.

ЗА ЛЕКТОРА

Mario Alessio Allegri завършва дентална медицина и протетика в Университета във Верона през 1997 г. Посветил се е на изучаването на адхезивните техники в консервативното зъболечение, клиничното приложение на новите генерации естетични материали в постигане на безметални индиректни възстановявания. Автор е на научно изследване на тема – работа със стъклофазерни композити и тяхното приложение в зъбопротезната имплантология. От 2004 г. е активен член на Accademia Italiana di Conservativa, в която е част от културния комитет от 2007 г. От 2012 г. е активен член на Италианската Академия по естетична дентална медицина. Лектор е в национални и международни конгреси, автор на публикации върху клиничната употреба на адхезивните материали. Собственик на частна практика във Верона.

semenza_mario

15.00 ч. Клиничните процедури: крайъгълен камък в организацията на плана на лечение

Dr. Mario Semenza

Протетичният успех зависи от точното определяне на индивидуалните клинични стъпки, които трябва да бъдат следвани с ясната представа, че всяка следваща води до следваща по един лесен и предвидим път. Диагнозата, препарацията на зъбите, финирането, вземането на отпечатъка и лабораторните процедури са част от комплексната протетична рехабилитация. В този процес зъболекарят и зъботехникът трябва да работят в екип, да обединяват своите знания в стремежа да се следва най-подходящия план на лечение, издържан както от биологична, така и от техническа гледна точка.

ЗА ЛЕКТОРА

Mario Semenza е роден в Sant’Angelo Lodigiano през 1961 г. Завършил е Università di Pavia през 1984 г. Бил е лектор на множество национални и международни конгреси. През 2001 г. е гост-професор в протетичния следдипломен курс към Университета Chieti. Към момента работи в Sant’Angelo Lodigiano в областта на протетиката и пародонтологията.