Фасетите без изпиляване подобряват качеството на живот, изтъква германският зъботехник Ян Шунеман

„Не забравяйте, че работите с ръцете си!”, призова българските си колеги световноизвестният лектор от Германия по време на демонстрация на живо в София.

За по-ефективна комуникация с пациента прикани признатият български лектор д-р Иван Минчев, който разгледа и ограниченията на фасетите без изпиляване.

Най-важната цел и главно предимство на фасетите без изпиляване е, че те подобряват качеството на живот на пациента, заяви германският зъботехник Ян Шунеман в своята лекция и демонстрация на живо по време на семинара „Минимално инвазивни възстановявания във фронта с фасети”, който се проведе на 18 април 2015 г. в София.

За пръв път световноизвестният лектор по зъботехника Ян Шунеман представи пред българската професионална общност протокола си на работа при изработването на фасети без изпиляване, т.нар. non-prep фасети, в рамките на семинара, организиран от Инфодент-БГ, лицензиран партньор на Quintessence Publishing Group за България, и VOP България. Лекция изнесе и признатият български лектор д-р Иван Минчев.

Семинарът, който се проведе в аулата на Университетска болница „Св. Екатерина” в София, привлече близо 130 зъболекари и зъботехници от България и Македония. Консекутивният превод от немски бе на д-р Румен Пернишки, главен редактор на сп. Quintessence International Bulgaria.

„Мотото ми е, че животът е твърде кратък, за да го изживеем с лоши зъби. Какво даваме на пациента с минимално инвазивните възстановявания с фасети? Подобряваме качеството му на живот! Една немска поговорка гласи, че не красотата ни прави щастливи, а щастието ни прави красиви”, заяви германският зъботехник пред българските си колеги.

Вдъхновяващата лекция на Шунеман, озаглавена „Фасети без изпиляване. Протоколи за работа”, бе съпроводена с интригуваща презентация, в която той представи разнообразни случаи на приложение на минимално инвазивни възстановявявания с non-prep фасети, включително случаи, в които пациенти са собствената му съпруга и коминочистачът му.

„Бъдещето ще покаже, че индустрията отнема все повече и повече от работата ни. Трябва да не забравяте, че работите с ръцете си и е много важно да продължавате да го правите”, призова Шунеман българските си колеги.

По време на практическата си демонстрация в цялата следобедната сесия на семинара той демонстрира пълния си протокол на работа стъпка по стъпка, поставяйки non-prep фасети на млада пациентка с помощта на българския зъболекар д-р Ясен Димитров.

Направено бе напасване (try-in) на фасетите в устата на пациентката с „кабу” – материал, разработен от Шунеман на основата на какаовото масло (от немските думи “Kakao Butter”), който позволява на пациента свободно да извършва движения с поставените фасети още преди фиксирането им. Материалът „кабу” улеснява и пациента, който може свободно да разгледа фасетите си, и зъболекаря, който може изключително лесно да го почисти, преди да фиксира фасетите.

Така всички участници в семинара наблюдаваха пациентката, която се движеше в залата и показваше закрепените с кабу фасети. С оглед на това свое предимство разработеният от Шунеман материал кабу вече набира популярност сред колегите му в Германия. Пълната техника на изработване, напасване и фиксиране на фасетите, представена от германския зъботехник, можете да прочете в брой 1/2015 г. на сп. Quintessence International Bulgaria.

„Когато следваме точен протокол в работата, можем да извървим хиляди километри по даден път,” посочи той.

На свой ред в задълбочената си презентация „Лазерно-витрифицирани композитни фасети Edelweiss” българският лектор д-р Иван Минчев дискутира възможностите на възстановяванията с фасети без изпиляване, както и ограниченията им.

Той разкри как с лазерно-осветлени фасети да се предложат успешно високоестетични,  минимално инвазивни и дълготрайни възстановявания на пациенти с предубеждения към този метод.  Д-р Минчев посочи, че контраиндикации за този тип възстановителни средства са фактори като недостатъчният емайл, силно оцветените зъби и ортодонтските проблеми, но отново наблегна на значимостта на ползотворното общуване с пациента.

„Това, което е най-голямата контраиндикация, е невъзможността да подготвите пациента да посрещне естетическата промяна, т.е. невъзможността да защитите вашия проект или да изработите този проект съвместно с пациента. Ако свръхочакванията, с които пациентите идват, не се оправдаят, виновен излиза зъболекарят, защото не е обяснил достатъчно ясно този метод”, добави д-р Минчев.

В своята лекция и демонстрация германският зъботехник Ян Шунеман също наблегна на подхода при общуването с пациетните. Според него, когато бива разясняван ефективно, методът на фасетите без препариране поглъща вниманието на пациента, защото той разбира, че процедурата ще бъде извършена без да се нараняват зъбите.

„Умишлено през цялото време говоря за зъби, а не за корони. Това е моето лично убеждение като зъботехник. Винаги съм стремял да правя зъби, а не корони. За да го можем, трябва страст. Основната двигателна сила за мен в този тип работа е страстта. Другият съществен фактор са емоциите на пациента. Трябва да разбираме какво чувства той”, заключи Ян Шунеман в своята демонстрация пред българските си колеги.