Българин, начело на финансите Световната дентална федерация

foto SharkovЗа пръв път в 121 годишната история на Световната дентална федерация (FDI) българин е начело на финансите ѝ. Това е една от най-важните позиции след Президент на организацията!

Огромна чест и признание за ролята и мястото на Българския зъболекарски съюз!

На 29.09.2021 г. при проведен избор от 193-ма /сто деветдесет и трима/ делегати на Световната дентална федерация (FDI), представители на над 130 /сто и тридесет/ държави, електронно, с тайно гласуване избраха за ковчежник българина д-р Николай Шарков, председател на БЗС.

Световната дентална федерация (FDI) е единствената дентална организация, която е основния представителен орган за над един милион лекари по дентална медицина по целия Свят.

Ето какво сподели д-р Шарков за избора си.

„Тази изключително висока чест за мен и за нашия съюз красноречиво говори не само за авторитета ни, но и за свършената от 2001 г. насам дейност за развитието на денталната професия. Последната ми позиция бе съветник в Съвета на FDI (член на борда на федерацията).

Новата ми роля ще включва управление на бюджета и финансите на FDI, а също и изпълнението на инвестиционните програми, предварително гласувани от Съвета и Общото събрание на федерацията и е свързана с изключителна финансова отговорност пред над 200 денталните организации от над 130 държави в Света.

За пореден път доказахме, че България, чрез нейните представители, може да бъде водещ пример в различни европейски и световни организации за перфектно свършена работа.

Гордея се, че като представител на Български зъболекарски съюз ще бъда един от 4-мата преки ръководители на Световната дентална федерация, като член на Изпълнителния комитет на FDI.“