Смяна на парадигмата в реконструктивната дентална медицина: 18-19/01/24 г

Двудневен Симпозиум с ексклузивното участие на проф. Паскал Мане

Eзик: Немски/Френски, българскисимултанен превод.

Място на провеждане: БЕРН, Швейцария, Kursaal Bern, Kornhausstrasse 3, 3013 Bern

Конгресна такса: 720 CHF за българи, с промокод infodent.bg_720

ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА ЗА СТУДЕНТИ И ЗЪБОТЕХНИЦИ! обадете се на тел. 0885 807 675 – Галя Начева за повече информация!

Линк за регистрация: https://www.bern-co.com/en/events/paradigm-shift-in-reconstructive-dentistry/

 Четвъртък 18.01.2024

Биомиметична възстановителна дентална медицина – клинична практика – с д-р Паскал Мане

Модератор: U.Belser

8:30 Въведение в биомиметичната възстановителна дентална медицина

  • актуално от научните изследвания
  • оптимизиране на денталната адхезия

10:00 Кафе пауза

10:30 Ултраконсервативен подход във фронталния и страничния участък

12:00 Обяд

13:00 CAD/CAM възстановявания във фронталната област

17:00 Дискусия Urs Belser/Pascal Magne

Резюме: Ръководенето на практика, ориентирана към биомиметично възстановяване, изисква спазване на следните принципи: страст и любов към естествените зъби и разглеждане на интактни зъби и тяхната естествена анатомия като модел за по-задълбочено разбиране на биологията, морфологията, механиката и функцията.

Стремете се към изключителното отстраняване на болната тъкан и абсолютното запазване на здравата тъкан, за разлика от традиционните протетични подходи, които приемат значителни жертви на здрав емайл, дентин и в някои случаи дори пулпа в името на ретенцията и устойчивостта на възстановяванията. Станете опитен лекар в областта на адхезията, използвайте доказани адхезивни протоколи и изоставете концепции, които се основават предимно на принципите на ретенция и резистентност, защото „по-малкото е повече“ (с минимума се постига максимумът).

С други думи: използвайте директни, полу-(ин)директни и индиректни адхезивни възстановявания в комбинация с композитни материали, подсилени с влакна и адехизвна керамика, в зависимост от размера на възстановяването и сложността на случая. От съществено значение е да сте запознати с всички инструменти, материали, продукти и методи, които насърчават минимално инвазивни подходи: визуални помощни средства, лупи, електрически и осцилиращи наконечници, дентинови адхезиви, незабавното запечатване на дентин, извеждане на дълбоки граници на възстановявания, термично модифицирано обтуриране и т.н. Става дума и за вземане на решение въз основа на четирите най-важни елемента: наука, пациент, здрав разум и опит.

 

Петък 19.01.2024

Влияние на напредъка в денталната адхезия, имплантологията и дигитализирането върху ежедневната практика

Модератори U. Belser/U.Brägger, C.Hämmerle/N.P.Lang

Лектори: D.Buser, D.Dietschi, V.Fehmer, U.Grunder, R.Jung, P.Magne, K.Meyenberg. F.Müller, I.Sailer, M.Schimmel, A.Sculean,  N.Zitzmann

Първа сесия

9:00 Откриване и цели на симпозиума – U.Belser

9:20 Адхезивни композитни възстановявания на единични зъби – D.Dietschi

9:55 Единични възстановявания с адхезивна керамика – P.Magne

10:30 Кафе пауза и разглеждане на изложението

 

Втора сесия

Модератор: U.Brägger

11:00 Увод U.Brägger

11:15 Адхезивни мостове: от метал до стъклокерамика. Микропрепарация vs. non-prep K.Meyenberg

11:45 Адхезивни мостове от циркониев оксид: Реконструктивни възможности и граници R.Jung&eкип от университета в Цюрих

12:15 Профил на изникване за възстановяване на девитализирани зъби N.Zitzmann

12:45 Обяд и разглеждане на изложението

 

Трета сесия

Модератор: N.P.Lang

13:35 Въведение N.P.Lang

13:50 Импланти за намаляване на инвазивността и риска в реконструктивната дентална медицина D.Buser

14:20 Пародонталната “перспектива”: критерии за имплантатно заместване на пародонтално увреден зъб A.Sculean

14:50 Значение на имплантатите в ежедневната практика U.Grunder

15:20 Кафе пауза и изложение

 

Четвърта сесия

Модератор: C.Hämmerle

15:50 Увод C. Hämmerle

16:05 Дигитална протетика за пациенти в напреднала и много напреднала възраст F.Müller/M.Schimmel

16:45 Иновативни техники и материали за дигитални неснемаеми протетични конструкции I.Sailer/V.Fehmer

17:45 Заключителна дискусия

За лекторите

Urs Belser e бивш ръководител на катедрата по протетика и оклузия и почетен професор в университета в Женева. Той е бивш президент на Швейцарското (SSRD) и Европейското (EPA) общество за реконструктивна дентална медицина. Той също така е почетен член на ITI и Американския колеж по протезиране (ACP).

Urs Brägger е почетен професор в Клиниката по реконструктивна дентална медицина и геродонтология към денталните клиники на университета в Берн. Има специализации по пародонтология, реконструктивна дентална медицина и орална имплантология и е публикувал множество научни публикации.

Daniel Buser е бивш ръководител на Клиниката по орална хирургия и стоматология в университета в Берн. Със своя екип има над 400 публикации в областта на имплантологията. Днес работи в Центъра по имплантология в Берн-Бюмплиз. Основната му дейност е споделяне на знания с лекции, за да предаде своя хирургичен опит на младото поколение.

Didier Dietschi е частен преподавател в Женевския университет. Има и докторска степен от университета ACTA. Той е автор на повече от 125 публикации и две книги, Адхезивни безметални възстановявания и Интерсептивно лечение на зъбна атриция. Д-р Dietschi е признат за международен лектор и специалист за адхезивни и естетични възстановявания.

Vincent Fehmer е магистър зъботехник в Клиниката по неснемаемо протезиране и биоматериали към Женевския университет. Получил е много награди, например „KENNETH RUDD AWARD“ от Американското протезно дружество. Освен това е публикувал над 50 статии в рецензирани списания и е автор на книгата „Фиксирани реставрации“. Той е главен редактор на „IJED“.

Ueli Gründer е специалист по реконструктивна дентална медицина и притежава сертификат за специалист (WBA) по орална имплантология. Той ръководи частна практика в Zollikon-Цюрих от 1989 г. с голямо разнообразие от процедури. Той е бивш президент на Швейцарското дружество по имплантология (SGI) и Европейската академия по естетична дентална медицина (EAED).

Christoph Hämmerle е почетен професор по реконструктивна дентална медицина в Центъра по дентална медицина към университета в Цюрих, Швейцария. Той е сертифициран както по протезиране, така и по пародонтология. Освен това има специализация по имплантология. Публикувал е повече от 400 научни статии и има импакт фактор 90 (Scopus).

Ronald Jung e директор на Клиниката по реконструктивна дентална медицина към Центъра по дентална медицина към Университета в Цюрих и в момента е президент на Европейската асоциация по имплантология (EAO). Той е международно признат клиницист и изследовател, известен с работата си в областта на реконструктивната дентална медицина, имплантологията и тъканната регенерация.

N.P Lang e бивш ръководител на Клиниката по пародонтология и неснемаемо протезиране в университета в Берн и професор по имплантология в университета в Хонг Конг. Автор е на повече от 800 научни публикации и е носител на множество награди и отличия. Удостоен е и с четири почетни докторски степени.

Pascal Magne След успешна кариера (Университет на Женева, Университет на Минесота, Университет на Южна Калифорния USC), през 2022 г. д-р Паскал Мане става директор на Центъра за образование и изследвания в биомиметичната възстановителна дентална медицина (CER BRD) в Бевърли Хилс. Той е автор на множество публикации и през 2021 г. той и Урс Белсер публикуваха второто издание на книгата „Биомиметична възстановителна дентална медицина“.

Konrad Meyenberg завършва своето обучение по дентална медицина в университета в Цюрих и е квалифициран като специалист по реконструктивна дентална медицина. От 1992 – 2021 г. ръководи частна клиника в Цюрих. До момента е изнесъл повече от 500 презентации и курсове в страната и чужбина. Конрад Майенберг е автор на книгата „Управление на пропуските в естетичната зона“ (Quintessenz 2023).

Frauke Müller e професор по геродонтология и подвижно протезиране в университета в Женева. Тя получи два пъти наградата за изявен учен на IADR: през 2013 г. в гериатрични орални изследвания, а през 2023 г. в протезиране и имплантология. През 2019 г. е удостоена с почетна докторска степен от Солунския университет.

Irena Sailer e специалист по реконструктивна дентална медицина и има WBA по орална имплантология. От септември 2013 г. Ирена Сайлер е ръководител на отделение за неподвижно протезиране и биоматериали в Женевския университет. Тя също е „главен редактор“ на International Journal of Prosthodontics, издателство Quintessenz.

Prof. Martin Schimmel e директор на Клиниката по реконструктивна дентална медицина и геродонтология към Стоматологичните клиники на Университета в Берн. Освен това ръководи отдела за обучение и зъботехническата лаборатория в университетските клиники в Берн.

Anton Sculean е професор и директор на Клиниката по пародонтология и понастоящем ръководител на “Dental Research Center” (DRC) и денталните клиники в университета в Берн, Швейцария. Той е автор на повече от 520 публикации в рецензирани списания и главен редактор на “Пародонтология 2000”, едно от водещите дентални списания.

Nicola Ursula Zitzmann е ръководител на Клиниката по реконструктивна дентална медицина към Университетския център по дентална медицина Базел. Тя притежава титлата за напреднало обучение по имплантология SSO, президент е на Швейцарската изпитна комисия по дентална медицина, бивш президент на Международния колеж по протезиране и ITI Switzerland Section и е активен член на борда на SSRD и SGI.

 

Защо този симпозиум?

 Уважаеми колеги,

Като страстен зъболекар през последните десетилетия бях свидетел на бързото развитие на много аспекти от нашата професия. Откриха се очарователни нови възможности, от превенция, през диагностика до терапия. Голяма част от това, което научих в университета, беше заменено от нови концепции. Така трябва да бъде. Това, което обаче не се е променило съществено, е „Защо сме зъболекари?“ и „Какво очаква населението от нас?.

Нашата професия винаги е имала за цел да насърчава и поддържа оралното здраве и функцията в дългосрочен план. Значителен принос за това има швейцарската стоматология. Въпреки това, с оглед на многобройните нови разработки, за практикуващите зъболекари става все по-трудно да следят новостите. Това е особено вярно в областта на реконструктивната дентална медицина, където много неща са се променили значително.

Ето защо, в края на моята професионална кариера, реших да присъствам на този специален симпозиум. Целта е в един ден накратко да се демонстрират знанията и уменията, които са от значение за възстановителната дентална медицина и имплантологията. В допълнение на това, целият потенциал на адхезивната и биомиметичната дентална медицина ще бъде представен в еднодневен курс от проф. Паскал Мане.

Приятелският ангажимент на колегите от Базел, Берн, Женева и Цюрих беше от съществено значение за този проект и е изключителна чест за мен лично. Убеден съм, че благодарение на сътрудничеството на моите колеги, всички от които значително повлияха и оформиха съвременната реконструктивна дентална медицина, този симпозиум ще изпълни амбициозната си цел.

Ще се радваме, ако вземете участие в това специално събитие.

С колегиален поздрав,
Belser

Ако желаете допълнителна информация за събитието, не се колебайте да се обадите на тел. 0899 103 913, Инфодент-БГ ООД или тел. 0885 807 675 – Галя Начева. Пишете ни на мейл: infodent@infodent.bg